dimecres, 6 de novembre del 2013

Esplendor del Modernisme

El passat dimecres 30 d’octubre de 2013, al suplement Cultura/s de La Vanguardia, el reconegut historiador de l’art i especialista en l’obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, Daniel Giralt-Miracle, va publicar aquesta crítica del llibre Modernisme. Modernismo en Barcelona, obra realitzada per Beli Artigas, juntament amb els fotògrafs Ramon Manent i Josep Maria Alegre, i que va ser presentada públicament fa dos anys per Vicenç Morando en una conferència a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges.



Esplendor del Modernisme

Espectacular! Així és aquest llibre-àlbum, de 30x30 cm i 600 pàgines profusament il.lustrades, que resulta ser una publicació necessària per conèixer els aspectes essencials del modernisme que va sorgir a Barcelona i a la seva àrea d’influència.

És curiós constatar com un moviment tan potent, que en el seu moment va ser tan ben acollit i valorat, tingués tan mala premsa i fos tractat de manera tan hostil després de seu apogeu. De la mateixa manera com sorprèn que avui ocupi un lloc destacat en la història de l’art i, a mes a més, sigui el principal atractiu turisticocultural de la ciutat de Barcelona, gràcies al pas dels anys i als estudis de prestigiosos autors que n’han revalorat els aspectes estètics, socials i econòmics. Per aquest motiu són benvingudes aportacions com aquesta, que, més enllà d’images que mostrin elements modernistes rellevants, expliquin quin va ser l’origen d’aquest isme.

I això és el que s’han proposat els autors d’aquest llibre; presentar el modernisme bàsic, cosa que sens dubte aconsegueixen gràcies a una articulació didàctica i aclaridora que ens recorda l’Europa del 1900 i ens parla de la revolució industrial, la burgesia emergent, el capital aportat per les fortunes rurals i els indians, etcètera, és adir, que exposa el conjunt de circumstàncies que van propiciar un floriment de la cultura que va tenir especial visibilitat en l’arquitectura, les arts, les lletres i la música, en una ona expansiva que es va estendre en particular fins a Sitges amb l’enlluernadora figura de Santiago Rusiñol. Pel seu atractiu, al llibre, el pes fort se l’emporta l’arquitectura, tant la civil com la industrial i la religiosa, i tenen especial protagonisme Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, encara que també s’al.ludeix a l’obra d’altres eminents arquitectes, com van ser Jujol i Sayrach. L’altre gran apartat és el dedicat a les arts i els oficis, que ens permet constatar la transversalitat del moviment, ja que va incidir també en la ceràmica, els paviments, les vidrieres, els mobles, l’escultura, la joieria i la pintura.

Tot el cicle vital del modernisme, la seva aparició, esplendor i ocàs, doncs, clarament explicat en un llibre que harmonitza a la perfecció text i imatge, alhora que ens descobreix detalls als quals fins ara no havíem fet atenció.


Algunes de les fotografies meves que es poden veure al llibre:

La casa Vicens, detall.


Bellesguard, des dels merlets del castell de Martí L'Humà.


Detall d'un fanal de la plaça Real.


El drac dels pavellons Güell, a Padralbes.


El Park Güell.


Entrada principal a la Pedrera.


El Col·legi de les Teresianes.


El sostre del saló principal del Palau Güell.


I finalment, la casa Batlló, contraportada del llibre.


Enllaç al blog de la seva autora, Beli Artigas: http://criticartt.blogspot.com.es/2013/11/imagina-que-una-mati-et-trobes-al-diari.html

3 comentaris:

canela988 ha dit...

Hola, interesante información sobre esta publicación. Lo tendré en cuenta para curiosear el libro, por lo que cuentas merece la pena su lectura.
Gracias por compartir, un saludo.

canela988 ha dit...

Perdón Josep María, me he despedido sin felicitarte por tu aportación en este estupendo libro que recomiendas, viendo tus fotografías seguro lo has enriquecido, sobre los textos e información si me gusta le dedicaré una entrada en mi blog. Reitero mis felicitaciones y ahora sí me despido debidamente. Recibe un cordial saludo.

Josep Maria Alegre ha dit...

Muchísimas gracias, Canela. Espero que te guste, es un señor libro...

Saludos.