dimarts, 22 de febrer del 2011

Els fanals de la Plaça Mercadal a Vic i la seva demolició (1910-1924)

Poques peces artístiques i monumentals han generat tanta literatura a Vic com els fanals modernistes anomenats popularment d’en Gaudí, inaugurats a l’entrada de la Plaça del Mercadal el dia 7 de setembre de 1910 en motiu de les festes dedicades a l’il·lustre fill de Vic, filòsof, pensador i polemista Jaume Balmes (1810-1848), i enderrocats el dia 12 d’agost de 1924 per motius varis, entre d'ells el seu estat de conservació i per sobre de tot, polítics.

Els fanals el dia de la seva inauguració.Traducció literal de la carta.
Amich Canaleta:
Com digui al R. P. Cuadras estich disposat a fer constar la meva intervenció en lo de las farolas de la Plaza de Vich, ningu mes que V. pot esplicar mes exactamente aquesta intervenció, me sembla molt oportú la millora y acabament de ditas farolas, pot fero constar com li sembli a V.
Seu aff. a. y company
A Gaudí
18 agost 1912

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Impressionant obra i impressionants fotografies de l'enderrocament!

No coneixia aquests fanals! Ara només queda reconstruir-los com les quatre columnes de Montjuïc... i així anar fent i desfent...

Anònim ha dit...

Vic, una ciutat que avui apareixeria a totes les guies turístiques si no haguessin estat tant babaus de destruir aquesta obra de Gaudí. Cap reconstrucció serà mai el mateix que la obra autèntica.

Josep Maria Alegre ha dit...

És cert, a l'igual que passa amb la Miranda de Llinars del Vallés, que sembla ser que la volen reconstruir...