divendres, 13 de novembre del 2015

La catedral de Palma de Mallorca

Poc després de la conquesta de Mallorca, el rei Jaume I (1230) inicià la remodelació de l'antiga mesquita musulmana per convertir-la en catedral catòlica.

Les obres de construcció es van allargar fins l'any 1630. Després d'altres reformes en el segle XIX, l'any 1899 el bisbe Campins visità Barcelona per tal de demanar parer a Gaudí sobre les obres de restauració de la seu mallorquina. Va quedar tan impressionat per la claredat d'idees de l'arquitecte que li va proposar fer-se càrrec de la remodelació.

Gaudí va passar uns dies a Mallorca per tal de prendre mides i conèixer millor l'edifici. Al cap d'uns mesos va presentar al bisbe el projecte i una maqueta de fusta que l'entusiasmaren.

Durant les estàncies a Mallorca, Gaudí feu diversos treballs menors com la restauració de la capella de Sant Bernat, el disseny del paviment de l'església parroquial de Pollença, reformes en el propi palau episcopal i el disseny del camí dels misteris del rosari del monestir de Lluc pel qual va rebre 500 pessetes.

Gaudí abandonà les obres de la catedral de Palma el 1914 després d'una discussió amb el contractista. La mort del bisbe Campins al poc temps causà que les obres s'aturessin definitivament.